Iboury's Incarian Lady Bo's Future

Ouders: Heritage Loyal Fellow X Évaristo Ellenora Lady Bo's Future

 

   
     Roepnaam: Boedha
     Color: Tri Color Headed White
     Geboren: Nov,2013
     CEA vrij, PRA vrij, Cat vrij,  
     en RD vrij,  met 7 weken puppentest.
     Genetisch getest op:
     MDR1+/+
     PRA +/+
     GCS +/+
     DM +/- 
     CEA +/-
  
       

    

           

       De prachtigste bloemen groeien langzaam, 
                  alleen onkruid in een haast" 
                      William Shakespeare

 

    

 

 

 

Iboury's Incarian Lady Bo's Future  (Incarian betekend "overwinnaar")

  

De Color Headed White collie

Toen we voor de eerste keer een Color Headed White collie zagen waren we zo enthousiast , WAUW, wat MOOI!! Vooral ik was helemaal weg van de Color Headed White collies en ja tuurlijk werd er gekeken en gezocht op internet of er in Amerika en/of Canada, geen geschikte fokker zou zijn die de Color Headed White fokte. In Amerika en Canada is het een normale erkende kleur waar je sport, shows, een nestje mee mag doen, daar is het gewoon een erkende, normale kleur voor een normaal gezonde collie. Maar PFFFFF, aanschaf, importeren, vliegreis, overschrijven van AKC naar de RvB, enz enz
Ach t zou altijd een droom blijven!

In de tijd dat we onze zoektocht naar een Color Headed White deden, was onze Dana, drachtig, we deden een echo   onderzoek en daar telde we 6 pupjes. Door een besmetting van buitenaf van bezoekers die graag een pupje uit onze   kennel wilden, verloor Dana 5 van de 6 pupjes toen ze 6 weken drachtig was, dan zijn de vruchtjes echt nog niet       levensvatbaar. 1 pupje bleef wonderbaarlijk zitten, dus heel rustig doen die laatste 3 weken in de hoop dat dit ene pupje voldragen, en ongeveer op de uitgerekende datum geboren zou worden. Na 61 dagen dracht, werd onze Nikki geboren en wat bleek, onze kleine meid leek wel een White factor, waar je eventueel een color headed White als nakomelingen van kon krijgen. Ik schrijf LEEK want al lijk je op een WF (brede kraag, grote witte pluim aan de staart, een hoog wit achterbeen, enz) dan nog moet je White pupjes krijgen om een bewezen WF te zijn. Een DNA test hiervoor was er toen nog niet! Toen Nikki ruim 2 jaar was, en alle test uitslagen zoals oog, HD, DNA (GCS-MDR1 en DM) perfect scoorde, wilde we bewust een WF reu, om zo onze grootste droom hopelijk uit te zien komen, maar het moest ook een reu zijn waar we mee verbeterde. Natuurlijk moest er uit deze combinatie een teefje blijven. Vol verwachting klopte ons hart, 9 pupjes werden er geboren 8 reutjes en 1 teef, dat net als haar vader, Michel vom Rosennest, WF was. Een White pup werd er niet geboren. Maar we waren zo trots en zo blij, met onze kleine meid, Shania, (Évaristo Ellenora Lady Bo's Future) die ons weer een generatie dichter bij ons zo begeerde White bracht. Maar alle testen moest Shania natuurlijk nog doen en scoorde ook zij perfect met haar DNA testen (zoals MDR1 GCS en DM), HD en ogentest. Na 1.5 a 2 jaar gingen we opzoek naar een reu, voor Shania, we wilde een reu, die in combinatie met Shania, geen enkele pup geboren kon worden die LIJDER kon zijn van de 5 bekende afwijkingen, (CEA-PRA-GCS-MDR1-DM) Beide ouders moesten elkaar genetisch, perfect aanvullen, maar ook nu weer bewust op dat WF fokken, voor die begeerde White pup, want wat waren we er dicht bij. Maar de reu moest ook een karakter van goud hebben, goed gangwerk, groot zijn en uit een Amerikaanse bloedlijn komen. Dus we hadden nogal wat noten op onze zang. Na een lange zoektocht werd de reu voor onze Shania gevonden, Heritage's Loyal Fellow (Liol)  100% amerikaan en deze reu vol deed aan al onze eisen.

Shania werd drachtig, op de echo werden veel pupjes gezien, zoveel dat de dierenarts ze niet kon tellen! Ook nu weer klopte ons hart vol verwachting in de hoop dat……. En jawel, als 2e pup werd Boedha geboren, een Tri Color Headed White reutje. Onze grootste droom werd werkelijkheid, we voelde ons weer net een klein kind met sinterklaas avond, en dan ook nog uit de lijn waar we al 4 generatie’s van hadden. Dit was onze 5e generatie, en dol gelukkig natuurlijk met ons kleine “menneke”. Eindelijk was t zover na 3 generatie, 6 jaar wachten, hopen en intensief zoeken naar White Factor reuen, die in combinatie met ons teefje, de pupjes iedere generatie zouden verbeteren.
Dit nestje, ons I nestje kan ik met trots zeggen dat er geen ENKELE PUP  LIJDER IS VAN CEA-PRA-CAT-GCS-MDR1 en heel belangrijk DM. Dit is ons 5e nestje op een rij waar geen enkele pup lijder kan zijn van DM!

 

 

Onze eigen Color Headed White!

Wilt u meer weten over de kleurvererving van de Color Headed White  → →click hier ← ←

 

Shania (Évaristo Ellenora Lady Bo's Future) met haar pupjes, 2 dagen oud

 .


Boedha 2.5 weken oud

      

Boedha 8 weken

    

 

 Boedha met zusje Sita 3 mnd  

            


Boedha 4.5 maanden oud

  

Met dank aan Diana Jansen voor deze 2 foto's, Fotograaf Schotse Herder Vrienden.

Boedha 10 maanden   

   

Boedha 1 jaar

          

 Er zijn nog steeds een aantal FOKKERS (van dit ras, alleen van het moderne Engelse type!) die naar eigen zeggen "Al zoveel jaar ervaring hebben",  die schijnbaar nog steeds niets van genetica snappen en domweg blijven denken en verkondigen, dat een Color Headed White HET ZELFDE  is als een lethale witte pup, die uit een dubbel Merle combinatie geboren kunnen worden. Hier een "simpele" uitleg, wat het verschil is, van een Color Headed White en een Dubbel Merle lethale witte pup.

→Click hier voor de simpele uitleg←

Trouwens, voor diegene die de schoen past, dit staat er op de site van SHV "de Collieclub op de pagina "Kleur vererving"
We laten hier de Amerikaanse "witte Collie" buiten beschouwing,
deze overwegend witte collie heeft niets met de subletaal-witte collie te maken die kan ontstaan uit een Blue-merle x Blue-merle combinatie

Eerder gepubliceerd in o.a. Handboek SHV De Collieclub 1995

Click hier voor de link → "kleur vererving" ← en scrol helemaal naar beneden, en zie voor u zelf, net boven Kortaar/langhaar staat het!

 

20 augustus 2016.

Boedha gaat mee naar een show, De show van Amerikanische collie Europa, waar alleen maar Amerikaanse type collie ingeschreven zijn,
De CHW (Color Headed White) zijn echt in de meerderheid, en Boedha loopt de sterren van de hemel.
Dank je wel Ingrid en John Peeters dat jullie er bij waren,