Wij fokken volgens de (Fok)reglementen van de AKC (Amerikaanse Kennel Club) CKC (Canadese Kennel Club)De Schotse Herder Vrienden, FCI en RvB
Degeneratieve Myelopathie
Degeneratieve Myelopathie (DM) is een erfelijke verlammingsziekte die bij veel hondenrassen voorkomt, vooral bij de Duitse herder, Hovawart en de Welsh Corgi Pembroke, maar ook bij andere rassen zoals de Saarlooswolfhond, en de Schotse herdershond ook wel Schotse Collie genoemd.
Wat is de oorzaak?
Door een defect gen, sterven de zenuwen in het ruggemerg af. De beschermlaag (myeline ) wordt afgebroken waarin de zenuwen liggen. In het eindstadium is dit beschermlaag helemaal verdwenen. De hond is dan ernstig verlamd en wordt incontinent, dus verliest de controle over ontlasting en urine.
Hoe vererft de ziekte?
Als twee dragers (+/- ) of 1 drager (+/- en 1 lijder (-/-) met elkaar worden gepaard. De ziekte vererft zoals bijv. dwerggroei en CEA, dat wil zeggen dat twee dragers ( die zelf geen ziekteverschijnselen hebben) een lijder (-/-) kunnen voortbrengen. Een lijder krijgt de ziekte pas rond het 7e levensjaar, soms zelf nog later, maar er zijn ook gevallen die al erg jong de sypthomen laten zien. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een lijder ook daadwerkelijk de ziekteverschijnselen krijgt. In ieder geval heeft een lijder een zeer verhoogd risico. Als onbedoeld met een lijder wordt gefokt voordat de verschijnselen zich openbaren, zal het defecte gen ALTIJD worden doorgeven aan ALLE pupjes.
Wat zijn de verschijnselen?
De ziekte begint in de achterhand, die steeds slapper wordt. De hond begint wat te waggelen en met een achterpoot te slepen, later met beide achterpoten. Dit proces kan een paar maanden tot wel anderhalf jaar duren. De hond heeft geen pijn. Door het slepen met de achterpoten slijten de teennagels. Hierdoor kunnen vervelende infecties ontstaan. Om dit tegen te gaan kunnen de poten worden in-getapet en moet een goede voethygiëne steeds in acht worden genomen. In een later stadium van de ziekte worden vitale organen aangetast. De dood is dan niet meer ver weg.
Kan de ziekte worden behandeld?
Nee, op dit moment is er geen behandeling. Op het internet staan middelen die zouden helpen, maar de werking daarvan is nooit aangetoond. De voortschrijding van het ziekteproces kan enigszins worden vertraagd door de spieren van de achterhand te trainen met wandelen en zwemmen
Is het gen al gevonden?
Ja! In juli 2008 is aan de Universiteit van Missouri in de Verenigde Staten het gemuteerde gen gevonden. Een jaar later, in augustus 2009, traceerde het Van Haeringen Laboratorium het DM gen in een bloedmonster van een Saarlooswolfhond. Met deze DNA-test, kunnen fokkers van de hierboven genoemde rassen, of eigenaren weten of de hond drager +/- of lijder -/- is, van de ziekte of vrij +/+ is, van het DM gen. Het kan de eigenaar ook een langdurige gang langs specialisten besparen als de hond later DM achtige verschijnselen gaat vertonen. De juiste diagnose kan nu snel worden gesteld met een DNA analyse.
Rassen waarbij volgens de OFA het SOD1 mutant is aangetoond
Superoxide dismutase-1 (SOD1)
Alaskan Malamute American Bulldog American Eskimo Dog American Water Spaniel Australian Kelpie Australian Shepherd Belgian Sheepdog Bernese Mountain Dog Bloodhound Border Collie Border Terrier |
Borzoi Boxer Canaan Cardigan Welsh Corgi Cavalier King Charles Spaniel Chesapeake Bay Retriever Chow Chow Cocker Spaniel Collie French Bulldog German Shepherd Dog Hovawart |
Irish Setter Kerry Blue Terrier King Shepherd Kuvasz Labrador Retriever Mastiff Miniature Schnauzer Newfoundland Pembroke Welsh Corgi Poodle Pug Puli |
Rhodesian Ridgeback Rottweiler Shetland Sheepdog Shih Tzu Shiloh Shepherd Staffordshire Bull Terrier Standard Schnauzer White Shepherd |
Bron, Internet
DNA onderzoek, staat nog in de kinderschoenen, en de inzichten hierom trend zijn aan veranderingen onderhevig.
Volgens de stand van de huidige wetenschap op dit moment, kan er uit onze kennel geen enkele pup geboren worden die lijder is van DM!
Durf om de DM testen te vragen, als u wilt weten hoe het zit met de uitslag van ouders en/of pup!!
Het maakt niet uit of een van de ouders +/- of -/- is, als de tweede maar +/+ VRIJ is. Als BEIDE ouders, een — in de testuitslagen hebben, is de kans, 25% tot 100% , dat er pupjes geboren worden die lijder zijn van het DM. Vraag naar de testuitslagen, krijgt u die niet te zien, of komen de gegevens, zoals naam en chipnummer, niet overeen met de stamboomnaam/gegevens, van de des betreffende hond/pup, of in het ergste geval, beide ouders zijn helemaal niet getest, dan zou ik HEEL SNEL een andere verantwoordelijke fokker zoeken die wel DM test, en u dat zonder problemen laat zien. Ook hier geld, een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging geeft geen garantie dat men een gezonde pup koopt. DM testen zijn nog steeds niet verplicht, en word door vele Engelse modern showtype verfoeit!
►►►Hier een link van Youtube filmjes,wat DM voor verschrikkelijke ziekte is!, (KAN SCHOKKENDE BEELDEN BEVATTEN!)
Heeft u de filmpjes gezien op Youtube?
Dat is de reden, waarom wij alles uitsluiten om GEEN pupjes te fokken die lijder zijn van DM!
Daarom is DM één van de DNA testen die wij hebben laten doen bij al onze collie's!
Er zijn nogal verschillende denkwijzes omtrend de DNA testen van het DM! Deze professor spreek vele van deze denkwijzes tegen.
Nieuwe info over DNA test DM!! ►►►Click hier voor de link!
Ik heb 2 zinnen vertaald, waar nogal wat misverstanden over zijn.
1. De DNA testen zijn wel degelijk 100% betrouwbaar, en 2. Het is ONWAARSCHIJNLIJK dat een drager van DM de ziekte kan ontwikkelen. Lees t zelf, het is zeker de moeite waard!