Brits of Amerikaans 

 Amerikaanse type  Collie, Britse type Collie, Britse modern type, de meeste hebben er vast van gehoord,
maar wat is nu eigenlijk het verschil? Daarvoor moeten we even terug in de tijd.

 

History 

De oorsprong van het hoeden en drijven van vee met herdershonden gaat terug tot de 13e eeuw toen de herdershonden zich vanuit Spanje naar het noorden over het Europees continent verspreidden.
Daarmee zijn de herdershonden één van de oudste hondenrassen.
De Collie heet officieel  Schotse Herdershond. De Collie van vandaag is afkomstig uit de Schotse Hooglanden, met zijn ruige landschappen.

 

 

De Collie werd voornamelijk gebruikt als herdershond.  Net als toen, werd hij gekenmerkt door zijn loyaliteit,  onvermoeibaarheid en zelfstandigheid, waarmee hij zijn werk verrichten kon vanwege zijn hoge niveau van intelligentie.
Lichaamsbouw, grootte, vacht texturen, en de kleuren
  varieerden toentertijd nog veel,
de werkdrift van de Collie was het belangrijkste.
 

         

 

Vanwege zijn uiterlijk en karakter werd de Collie al snel populair. Ook bij grote landeigenaren, de adel, zelfs koningin Victoria
had op haar landgoed Balmoral in Schotland, een aantal Collies.  In de loop der jaren ontwikkelde koningin Victoria een speciale
voorkeur voor de White Collie, die soms in een nestje voorkwamen.
Vanaf het moment dat koningin Victoria een paar Collies naar Amerika stuurde om daar te worden geshowd zijn er
steeds grotere aantallen langhaar Collies over de gehele wereld geëxporteerd. 

Koningin Victoria met een van haar Collies

   

 

In de fok

“Fokken op schoonheid ” werd een steeds belangrijker selectie criterium.
Old Cockie, de eerste Dark Sable kleurige Collie, geboren in 1868, werd tentoon gesteld in 1871, waar hij samen met Old Mec
  zeer veel  de aandacht trok. Van beide was de afstamming niet bekend. Old Mec werd als eerste verkozen maar het publiek had een uitgesproken voorkeur voor Old Cockie. Om de keurmeester niet te beïnvloeden werd Old Cockie een jaar later uitgebracht onder de naam Cocky Boy. Hij werd toen tot de beste Collie uitgeroepen. Zijn tegenstander Old Mec verdween langzamerhand en de Dark Sable gekleurde Old  Cockie was voorbestemd een van de steunpilaren te worden van de Collie van vandaag. Zijn naam doemt bij uitstek op als die, van de stamvader, aan wie, wat kleur betreft, de Sable Collie zijn bestaan te danken heeft. Hij werd beschreven in zijn keurrapporten  
als het “beste exemplaar van een Collie" die ooit is tentoongesteld, in ieder geval, de winnaar van meerdere prijzen.  Op 18 augustus 1875 werd Old Cockie op een veiling verkocht aan de heer G. Dean Tomlinson uit Birmingham Groot Brittannië. Deze gebeurtenis bepaalde Old Cockie’s pensionering van de showring en
als dekreu en hij leefde een leven van sereniteit tot aan zijn dood in augustus 1882.

 
Old Cockie

Old Cockie, evenals zijn achter-achter kleinzoon “Metchley Wonder”geboren op 02-02-1886 en diens zoon “Christopher”geboren op 16-04-1887, de laatste twee, gefokt door Mr. Hamilton. Christopher werd van eigenaar gewisseld in 1890 voor een bedrag van in totaal 700 pond in contanten plus 2 andere honden, die ieder 150 pond werden geschat, zodat Christopher in 1890 het lieve sommetje van 12.000 gulden opbracht. 
Hoe dan ook deze drie reuen, 
worden beschouwd, als de voorlopers van de hedendaagse Collies.

                           “Old Cockie”                                       Metchley Wonder                                         Christoper                             

        

We gaan naar Groot/Brittannië

 In 1840 werd de eerste Englisch Collie Club opgericht, de `Kennel Club UK` werd opgericht in 1873, en is de oudste erkende Kennel Club in de wereld, en toen de eerste stamboek publiceert werd, waren de dingen nog erg ingewikkeld. Honden hoefden toen niet geregistreerd te zijn voor ze deel mochten nemen aan een show. De eerste hondenshow vond plaats in 1859 in Newcastle, Groot-Brittannië, waar uitsluitend nog Setters en Pointers werden beoordeeld. Een jaar later werd er in Birmingham op de Birmingshow van december 1860 een klasse voor herdershonden open gesteld en daarin waren  vijf Collie inschrijvingen. In dezelfde stad word nu de bekende show "the Crufts" gehouden, deze is vernoemd naar de oprichter, Charles Crufts, die als algemeen directeur van een hondenkoekjes fabriek werkte en naar hondenshows reisde, zowel in het Verenigd Koningrijk als internationaal, waardoor hij contacten kon leggen en de behoefte aan hogere normen voor hondenshows kon begrijpen. De eerste show genaamd "Crufts Greattest Dog Show" werd gehouden in 1891 in de Royal Agricultural Hall in Islington. Het was de eerste show waarbij hondenrassen werden uitgenodigd om deel te nemen, met ongeveer 2.000 honden en bijna 2.500 inzendingen, werd het een succes. Aan het einde van de 19e eeuw, waren de inschrijvingen gestegen tot meer dan 3.000. als gevolg van de eerste wereld oorlog werd de show niet gehouden tussen 1918 en 1920, In 1928 werd het "Best in Show" klasse geïntroduceerd en toegekend aan een Greyhound genaamd Primley Scepter. De show werd per jaar populairder, tot de dood van Charles in 1938. Zijn weduwe organiseerder de show nog vier jaar, tot ze zich besefte, niet in staat te zijn om dit te doen, vanwege de hoge eisen die dit met zich meebracht. Om de toekomst en de reputatie van de show te verzekeren ( en natuurlijk haar man's werk) verkocht ze de show aan The Kennel Club UK in 1942. De show werd opnieuw onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. De in 1948 gehouden show was de eerste onder de nieuwe eigenaar en werd gehouden in Olympia in Londen. De BBC zond de eerste uitzending van de show uit in 1950.
De Crufts wordt gehouden elk jaar in maart in het NEC te Birgmingham

 

Waarom is er dan zo’n groot verschil in het Britse type en in het Amerikaans type Collie?

 Met het Britse type Collie, die in Europa verbleven, kwam er in de 20e eeuw een nieuwe trend, die het uiterlijk aanzienlijk veranderde. De ogen werden kleiner en smaller, de hoofden werden met meer stop gefokt ( de stop, dat is het middelpunt tussen de binnenste ooghoeken, wat het midden is van een correct geplaatste stop!), de vacht werd veel weelderiger en ze werden kleiner van hoogte. Keurmeesters en fokkers, al dan niet in het verleden waardeerde dit type zeer.
Nu is het zover dat er duidelijk grote verschillen zijn qua types. Vandaar dat men het Amerikaans type of  het Brits/ Engels type zijn gaan noemen.  

               Brits type Collie, geboren 2009                          Amerikaans type Collie geboren 2015   
                          
 Ziet u hoeveel het Engelse type collie veranderd is, in der loop der jaren.

           Geboren in GB in 1928                         Geboren 2012 Amerikaanse bloedlijn 
           

     Het Amerikaans type is over t algemeen onveranderd gebleven.

Het Amerikaanse type Collie. 


Bijna alle Amerikaanse type Collies stammen af van Britse importen tussen 1879 en WO I,
in die tijd kwamen de eerste Collies het Amerikaanse continent 
binnen.
In 1886 werd de Collie Club of America, opgericht onder de overkoepelende 
“American Kennel Club", opgericht in 1884,
om het fokken van het ras  te promoten en te beschermen.  De Collie Club of America  werd één van de allereerste ras-specifieke clubs in Amerika. De Collie was een van de eerste rassen die geregistreerd
werd bij de nieuw gevormde American Kennel Club.

 

 

 

 

Stukje geschiedenis,

De Westminster Kennel Club werd opgericht in 1877.
De eerste Westminster show vond plaats op 8 mei 1877, (Het evenement werd gehouden ondanks de  jaren van de Grote Depressie en de Wereldoorlog)
De show is ontstaan als een show voor jachthonden, voornamelijk Setters en Pointers, geïnitieerd door een groep jagers die regelmatig bijeen kwamen in het Westminster Hotel op Irving Place en Sixteenth Club, speciaal voor het houden van een hondenshow. De prijzen voor deze shows waren onder meer items als pistolen met parelmoer, die nuttig waren voor het jagen en terriërs die met deze honden in het veld werkte. De show in Wetsminster werd gehouden in Gilmore's Garden (Madison Square Garden) en rok meer dan 1.200 honden. Het bleek zp populair dat het vier dagen duurde in plaats van de oorspronkelijk geplande drie dagen. De club schonk de opbrengst vanaf de vierde dag aan de ASPCA voor het creëren van een huis voor zerfhonden en gehandicapte honden. Tegenwoordig vindt Wetsminster elk jaar in Februaie plaats in New York City wordt gehouden.

                                                                       
                            

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De bekende schrijver Albert Payson Terhune

 Aan het begin van de 20e eeuw was de Collie erg populair bij de rijkste families van Amerika.
Het populaire ras werd steeds populairder door de beroemde Colllie boeken van Albert Payson Terhune.
Albert Payson Terhune werd in New Jersey geboren,
zijn ouders waren Mary Virginia Hawes en de dominee Edward Payson Terhune.
Sunnybank was oorspronkelijk het zomerhuis van de familie. Albert Terhune maakte er zijn permanente woonplaats van in 1912.
Hij volgde een opleiding aan de Columbia University, waar hij in 1893 een Bachelor of Arts-graad behaalde.
Van 1884 tot 1916 werkte hij als verslaggever voor the Evening World
waar hij zijn beroemde verhalen schreef over zijn honden, Lad "A dog" verzamelde een tiental verhalen van zijn Collie Lad.
Lad werd gevolgd door meer dan 30 extra op honden gerichte romans,
waaronder twee extra boeken over Lad. Gepubliceerd in 1919, was de roman een bestseller, en is meer dan 80 keer herdrukt.
Het werd in 1962 verfilmd. Zijn Sunnybank Kennels waar hij de langhaar Collie fokte,
waren "de beroemdste Collie kennels in de VS. Albert Terhune stierf op 18 februari 1942.
Zijn landgoed, Sunnybank, in Wayne, New Jersey, wordt onderhouden als Terhune Memorial Park - Sunnybank.
Het is open voor publiek en de bezoekers kunnen de graven bezoeken van veel van de honden die in Terhune's werk worden
genoemd en een verzameling Terhune's boeken en honden-prijzen bekijken.
Er is een Albert Payson Terhune Elementary School, een van de negen basisscholen in Wayne,
New Jersey, die vernoemd is ter ere van de auteur. Pequannock Township, grenzend aan Wayne,
heeft een Payson Road, Terhune Ave en een Ladd Street.
Als eerbetoon aan Terhune noemt de hond in Harlan Ellison's A boy and his dog,
evenals de latere film uit 1975 zijn meester Albert.

     
 

                         Rond 1943 begon de “ Lassie” gekte met de beroemde film “Lassie comes home” met de 10 jarige Elisabeth Taylor.  Daarna volgden diverse televisieseries en films. Helaas werd het ras hierdoor ook lange tijd een mode hond.

  

 

   

Het Amerikaans type Collie,

Is een grotere hond die wat grover is, maar nog steeds een wigvormig hoofd heeft met expressieve amandelvormige ogen,
de rug is een klein beetje lang in verhouding tot de hoogte en een vacht die veel kan zijn, maar absoluut niet weelderig.

 

 

 
De 4 verschillende rassenstandaarden

 

Nu we iets meer weten over het verleden van de collie, gaan we de rassenstandaarden eens bekijken,
of er zoveel verschil in beschreven staat. 

Ik heb 4 verschillende rassenstandaarden ( het Canadese, Amerikaanse, Britse en FCI) eens langs elkaar gelegd en wat blijkt, 
alle 4 de rassenstandaarden komen grotendeels overeen met elkaar  op 2 punten na!

 1: de vachtkleuren
2: de grootte.

Op de volgende punten zijn de vier Rasstandaarden nagenoeg gelijk:

General Character: (Karakter)
Head:( Hoofd)
 Het Amerikaans gaat hier dieper op in.
Verder komen alle 4 de rassenstandaarden overeen met elkaar.
Eyes: (Ogen)
In de Britse rassenstandaard staat “Middelgrote (nooit erg kleine) enigszins schuin afgezet”.
Verder komen alle 4 de rassenstandaarden overeen met elkaar.
Ears: (Oren) 
Nose: (Neus) 
Teeth: (Tanden) 
Neck: (Nek)
Body: (lichaam)
 Forequarters: (Voorbenen)
 Hindquarters: (Achterbenen)
 De Canadese en Amerikaanse 
rassenstandaard gaan er dieper op in dan de Britse of FCI rassenstandaard.
Verder komen alle 4 de rassenstandaarden in grote lijnen met elkaar overeen.
Gait: (Gangwerk) 
Tail: (Staart) 
Coat: (Vacht)
 Color: de kleuren.
Het Britse en FCI rassenstandaard geeft aan 3 erkende kleuren te hebben
1 Sable;
elke tint van lichtgoud tot rijk mahonie.
2 Tri Color.
3 Blue Merle.

 

 Het Amerikaanse rassenstandaard geeft aan 4 erkende  kleuren te hebben.
1 Sable;
elke tint van lichtgoud tot rijk mahonie.
2 Tri Color.
3 Bleu Merle.
4 The White.

 

De Canadese rassenstandaard  geeft aan 5 erkende kleuren te hebben
1 Sable:
elke tint van lichtgoud tot rijk mahonie.
2 Tri Color.
3 Bleu Merle.
4 Sable Merle.
5 de White.


 Size: (Grootte)
Hier verschillen de rassenstandaarden in
In het Britse of FCI rassenstandaard zijn de reuen 56 tot 61 cm hoog en de teven 51 tot 56cm hoog.
In het Amerikaanse en Canadese  rassenstandaard zijn  de reuen 60 tot 67 cm hoog en de teven 55 tot 61 cm hoog.

Expression
: (Expressie)
Alleen  Amerikaanse en Canadese rassenstandaard hebben het over de uitdrukking! Verder staat er niets afzonderlijk in de Britse of FCI rassenstandaard!
In de Britse en het FCI Rassenstandaard staat onder Eyes vermeld “
Very important feature giving sweet expression.”

 

      

 

                             Smooth: (Korthaar)

Bij het Britse of FCI rassenstandaard, komt de Smooth niet voor in het rassenstandaard.
Tot 1992  werd de Collie, langhaar en korthaar door elkaar gefokt ,
waarbij de vachtlengte van de pups bepaalde tot welke variëteit ze behoorde.
1992 besloot de Britse Collie Club de langhaar en korthaar Collie,
als apart ras te definiëren en combinaties hiervan niet langer toe te staan.
In Amerika en Canada worden deze 2 varianten nog steeds met elkaar gecombineerd.
Het is daar ook nog steeds 1 ras met 2 verschillende variëteiten.
De pupjes worden ingeschreven in het stamboek door hun vachttype,
langhaar of korthaar, dat geeft aan in welke variëteit ze behoren.

   

                                                                                                            Faults: (fouten)

De Canadese Kennel Club en het Amerikaanse Kennel Club daar komt de “Faults veel overeen met elkaars rassenstandaard.  American Kennel Club heeft het over onder of bovenmaat van de grootte, wat als fout gerekend word.

De Britse
  Kennel Club  maakt het zich gemakkelijk 
en schrijft:
“Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, moet in exacte verhouding staan tot de mate en het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de hond.”

Het FCI rassenstandaard is erg uitgebreid en gaat op alle punten in en noemt van top tot poot wat er fout gerekend word. 

Het is nu duidelijk dat alle 4 de rassenstandaarden veel met elkaar overeenkomen op 2 punten na!

 1 de vachtkleuren
2 de grootte.

  Amerikaans type Collie                                 Brits type Collie                       Brits modern type Collie 


 Zijn het Britse type en het Amerikaanse type Collie dan twee verschillende rassen?

  

Nee, dat zijn ze niet, ook al denkt men dat of gaat men daar vanuit en is ook logisch nu we zien hoeveel verschil er in types is.

 

 Het bewijs. 

Laund Loyalty of Bellhaven, 

 Loyalty werd in 1928 geboren in de Colliekennel "Laund" in Groot Brittannië, Ada Bishop Stansfield was de eigenaar van deze kennel en als jonge pup werd Loyalty geëxporteerd naar Amerika naar de beroemde Colliekennel "Bellhaven" eigenaresse was Florance Bell Illch, in Red Bank, New Jersey, waar hij op 13 februari 1929 als jongen hond, Best of Breed ( Beste van het Ras) werd en de grootste eer in Dogdom's Best in Show in de Westminster Kennel Club ontving. Hij was negen maanden oud en vele vele jaren bleef hij de enige hond, van welk ras dan ook, die met negen maanden naar de ere-ring voor Dogdom's Best in Show titel. Hij deed dat in de tijd dat Westminster Kennel Club de grootste van alle hondenshow's was in die tijd! En heel opmerkelijk was dat Loyalty slechts in een klasse "Open, Any Color" was ingeschreven, wat een zeldzaamheid was in die tijd, aangezien de meeste honden in meerdere klassen waren ingeschreven. Er waren 121 Collies ingeschreven, het was de drukste bezochte show in jaren. Samen met de prestige van deze geweldige overwinning kreeg de eigenaresse $100 in goud! Dat was een gigantische bedrag in die tijd! De blijdschap voor beide titels, Best of Breed en Best in Show, die Loyalty gewonnen had,
was voor zijn eigenaresse voor korte duur, door de bedreigingen voor het leven van Loyalty.
Een artikel uit de New York Times uit 1966 kondigde de sluiting van Bellhaven Kennel aan en stelde dat na Loyalty's overwinning in Westminster "zuur in de ogen van de hond was gegooid" En daardoor zo goed als blind was geworden.
Dit was de enige keer dat Loyalty uitgebracht was op een show.

 

Het lijdt geen twijfel dat Laund Loyalty of Bellhaven de Collie op de kaart heeft gezet en altijd zal blijven geëtst in de geschiedenis van de Collie, dankzij zijn enige prestigieuze overwinning

 

 

 

Nog een bewijs!

Laund Lector of Bellhaven, 

       

 

Lector werd in 1928 geboren in dezelfde kennel Laund, als Loyalty en geëxporteerd naar Amerika,
naar dezelfde kennel “Bellhaven” waar hij in 1935 American Champion werd.

Zijn hoofd gold als “zo perfect” dat hij als sjabloon voor het logo van de Collie Club of America diende.
Gayle Kaye koos hem als cover voor haar boek “The Collie in America”.
 
Het originele schilderij van Howard van Dyck is nog steeds in een privé verzameling.

 

 

Nu weten we waar 
het Amerikaanse 
type Collie vandaan komt….. direct uit Groot Brittannië!
Als je hierover nadenkt, wordt het duidelijk hoe absurd de gedachte is,
dat het Britse type en het Amerikaanse type Collie
  twee verschillende rassen zijn.

Hopelijk met dit bewijs is die elle lange discussie dat het
Brits type en het Amerikaanse type collie 2 verschillende rassen zijn nu eens ten einde!

 

Bron: Collie Revue, Chelsea Collies, Gsbisco Mysite, International White Collie Club, Diekema Collies, Smooth Collie Friends, Puppytest, Wikipedia, De Collie van Jan Rheenen.
Foto's, Amerikaanse type Collie's Lady Bo's Future Collies, Tri Color Brits type foto, Xeltic Magic Angel of Hope